söndag 13 januari 2013

Hasse & Tage & tidningsledare

Minns ni Hasse & Tages "Roger Mooore"...?

Det var så att byggarbetare Tage tyckte att han fått mycket påökt och var så himla glad för det på sin kafferast, varpå Hasse, hans arbetskamrat, sa att 3000 kronor i månan var väl ingenting. Roger Mooore han fick 15.000.000 för sin senaste film!
(Se hela skecthen här: http://www.youtube.com/watch?v=1w0l9GNi0OU.)

Vimmerby Tidnings ledare tyckte i lördags att det var fantastiskt att styrelsen för Näs, (tre ledamöter från Sthlm, en från Växjö och två från Vimmerby) hade ett styrelsesammanträde dag-kväll-förmiddag i Stockholm. "Det sticker i ögonen" ondgjorde sig ledaren.
Jag travesterar Hasse i sketchen:
Det är ingenting mot vad Vimmerby kommun betalar till tidningsbolaget för VTT-fastigheten som man förra mandatperioden fick äran att hyra ut i andra hand, 600.000 kronor om året i underskott en bit in på 2020-talet. Så 3.000 kronor till ett sammanträde i Stockholm - det är blaha blaha det!

Den här Hasse & Tage-sketchen spelades in 1970.
Det är ungefär då som kommunen köpte in sitt konferensmöblemang till stadshusets konferenssalar.
Till skillnad mot Hasse & Tage så står sig inte möbler lika bra när de används så flitigt som i våra konferenssalar.
Så nu efter 40 år och att en landshövding och en och annan politiker nära nog fått stolsbenen i ändalykten när de satt sig i de gistna stolarna, ska de äntligen bytas ut.
Och kan ni tänka er - vi lyckades till och med få statligt bidrag eftersom nån krismyndighet tyckte att vi inte var tillräckligt uppdaterade i våra "krisledningsrum"...!
Vimmerby Tidning tycker vi kan sitta kvar i dem, Krismyndigheten tyckte tvärtom och själva är vi beredda att ta med var sin stol hemmifrån, bara vi slipper den envetna värken i skinkan efter 8-10 timmar i dessa stolar.

Jag vet att VT:s ledare inte skriver en dylik ledare av missundsamhet.
Att det "sticker i ögonen" att vi är flexibla på stadshuset är dock lite förunderligt.  I takt med att avdelningar minskar eller ökar, låter vi folk byta kontorsutrymme. Det är ju sådant man gör på tidningen också, annars hade chefredaktören än idag suttit kvar i det lägenhetsskök på andra våningen på Stångågatan, där jag faktiskt själv också satt en gång som en av tidningens journalister.
Tiden går, nya arbetsuppgifter, andra kontorsutrymme - bra att ingen sätter sig på tvären och prompt vill ha kvar sina stora avdelning trots att det bara är ett fåtal kvar på den.
Kan ju varken vara av missundsamhet eller av rationella skäl ledarskribenten tycker att just detta "sticker i ögonen"..?

Nej, det är inte av missundsamhet.
Skribenten har ett annat syfte med ledaren. Vad det kan vara är lite grumligt. Jag vet ju att chefredaktören jobbar efter uttrycket "Det som är bra för Vimmerby är bra för Vimmerby Tidning" och i detta fall kan det alltså inte varit bra för Vimmerby att 40-åriga konferensstolar i stadshuset byts ut, att Näs hade sammanträde där det var totalt billigast och att ledare i kommunen utbildas.
Det kan vi konstatera.
Det som är bra för Vimmerby är att det finns Internet och bloggar. Där vet jag inte om tidningen håller med, men det ger åtminstone kommunalrådet möjlighet att skriva lite som han vill...

För att återgå till Hasse & Tage. Tage var glad att han skulle till Kanarieöarna på semester. Varför på Hasse replikerade: "Du kanske inte har sett de tre grabbarna, du såg inte när de for från Cape Kennedy, inte när de flög runt månen och tillbaka till jorden? Det är vad jag kallar resa det du, Kanarieöarna, det är blaha blaha det."
Sa Hasse och Tage var förtvivlad.
Tage sa: "Var ska du själv åka på semester då?
Hasse: "Säffle, kan man få en kopp kaffe".

Och här kommer en inbjudan till ledarskribenten att jag bjuder på en kopp kaffe i konferensrummet när de nya möblerna  har kommit.
Vi sitter där. I konferensrummet.
I kommunens cafeteria törs vi inte sitta.
Där sitter det en kommuninvånare och tar tid på hur lång tid vi fikar. Det läste vi i en insändare i tidningen för inte så väldigt länge sedan...
Vad säger vi om det?
Jo, fikarasten, den är blaha blaha den... i det stora hela.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar