söndag 14 juli 2013

Vackra Vimmerby - och Facebook!

Vimmerby i sommarskrud är vackert!
Kommunens tätorter har alla sin speciella charm och parkavdelningens utsättning av alla vackra växter gör pricken över i:et.
Alla ser det dock inte.

Facebook, jag vet inte om ni kära läsare tittar där regelbundet, har en tendens att inbjuda till en kakafoni av gnällighet.
På sidan "Du vet att du är från Vimmerby om..." som har över 3000 tittare knutna till sig och som administreras från Vimmerby, visas ibland rent extrem gnällighet i olika inlägg.
Det är en facebook-sida som många, utflyttade bland annat, har stor glädje av i sina nostalgiska återblickar kring bilder och annat som publiceras.
Men andra utnyttjar tyvärr möjligheten att kverulera och gnälla.

I våras var det naturparken Pipsvängen som inte var bra. varken själva parken eller namnet. Sedan kom vitsipporna. Då tyckte kverulanterna att den var bra igen...



Sedan var det Källängsparken; man klagade på det gula huset, hur fult det var. Det hjälpte inte att man visste att kommunen planerade göra i ordning huset; gnället ska ändå framföras.

Nu, när huset är fantastiskt fint, när toaletterna är byggda och allt prydligt och vackert råder tystnaden.
De som tidigare gnällde är tysta, det skulle vara för mycket begärt att ge kommunen beröm...



Senast gnälldes det på parkarbetarna, på för sent utsatta växter, på hur dåligt skött kommunens gröna ytor är, hur ogräset växer...
Förvaltningschefen på Kultur & Fritid,  Anders Eriksson, åkte direkt ut och besiktade tillsammans med trädgårdsmästaren på Näs. Och det såg inte alls så dåligt ut, berättade han.


Jamen...då åker jag väl själv ut och tittar, tänkte jag. Och fann en blomstrande centralort, blommor i överflöd både på torg och på gator. Vad var det som var så gräsligt fel...?

Syns den vackra sidan av kommunen på Facebook...?
Ja, faktum är att allt fler nu börjar förstå att FB-sidan blir väl tråkig om kverulanterna får sprida sitt budskap dag efter dag. Många hoppar helt enkelt av och lämnar sidan, som annars som sagt fyller en viktig funktion för många utflyttade.
Jag hoppas att de också hittar till kommunens hemsida där vi fortlöpande publicerar nyheter.


I snart två år har vi i kommunen arbetar med "helheten", som någon efterlyste. Under hela arbetet har det beskrivits i denna blogg och också i lokaltidningen. Ändå efterlyser någon "kommunen måste jobba med helheten" - uttrycket "...slå in en öppen dörr" har därmed fått innebörd...

"Vackra Vimmerby-projektet" har pågått sedan jag skrev förslaget i en promemoria för snart två år sedan. Önskan var just att skapa en helhet i kommunen.
Vi skulle låta en duktig landskapsarkitekt rita upp kommunens tätorter och sedan plantera och ordna efter den ritningen.
Den första tävlingen är avgjord, i vintras valdes tre byråer ut. (Hur har man kunnat missa detta...?)
Dessa tre tävlingsbidrag visas på biblioteket och i september ska kommunstyrelsen välja ut en byrå som sedan ska sätta sina idéer på papper. Dessa idéer ska förankras ordentligt bland medborgarna i en bred informationskampanj.

Vid nyår tar Parkförvaltningen in en ny stadsträdgårdsmästare på halvtid. Det har man sökt budgetmedel till. Med den personen som tillskott till vår förvaltning, och med en rad idéskisser från byrån, har Vimmerby alla förutsättningar att bli just "Vackra Vimmerby".
Vi får förhoppningsvis besökare som kommer hit enkom för att titta på vår stad och kommun, och vi får en befolkning som är stolt över sin kommun.

Om Visionen är sådan, och allt blir så bra som vi hoppas, kommer kverulanterna sluta gnälla då...?
Tror jag inte, det kläcks väl en och annan mygga i Stångån framöver och om den kommer in mot stan står det säkert på Facebook, att det är kommunens fel...
Men vi andra, vi som gläds över det vi har, kan kanske glädjas ännu mer över vår vackra stad och kommun åren framöver när Vimmerby förskönas ytterligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar