fredag 16 augusti 2013

Fokus på äldre i Vimmerby i höst

Väldigt, väldigt svårt att komma igång med sina fasta rutiner efter denna sommar!
Det konstaterar jag, och det konstaterar ni som regelbundet följer min blogg.
Antingen publiceras ingenting, eller också kommer det på annan dag än söndag...
Ber om ursäkt för oordningen denna sommar.
Men nu ska det bli ordning igen, åtminstone ska jag försöka skriva en söndagsblogg till kommande söndag och komma in i rutinerna igen.

Denna vecka har jag och socialnämndens ordförande Elisabeth Lago-Nilsson tagit första spadtaget på nya omsorgsboendet  i kv Senioren i Vimmerby.
Ett efterlängtat ögonblick för oss båda och alla politiker, medarbetare och gamla i Vimmerby tror jag.
Tyvärr brast underhållet av Eken genom åren, i annat fall kanske vi kunde haft kvar det och renoverat upp det. Nu valde vi att bygga nytt, istället för att lägga nya pengar på gammalt. Dessutom tror jag en privat entreprenör hanterar en ombyggnad billigare än kommunen. Det brukar vara så.

Det nya boendet ger oss  ett nettotillskott på bara 10 lägenheter, övriga lägenheter ersätter de som finns på Eken, Duvan, Kvillgården och Ådala. Eken har som bekants sålts för att bli ett behandlingshem.
Jag sa vid invigningen att jag tror vi behöver ännu ett osmorgsboende inom en inte alltför avlägsen framtid.
Det finns några möjligheter att skjuta fram det behovet:
1) Att underhålla Vidala och Kvillgården (Duvan och Eken är de första vi ska lämna) så det klarar sig i framtiden.
2) Att fundera på att ha kvar Ådala i Gullringen, kanske lägga en slant på att bredda dörrar och annat för att det ska fungera.Så länge efterfrågan finns till Ådala, och så länge behoven ökar, de äldre blir fler, tror jag det vore strategiskt fel att inte försöka hålla det äldreboendet vid god hälsa. Men alt beror givetvis på efterfrågan. Vi kan inte heller stå med tomma lägenheter alltför länge.
3) Att investera i ett nytt trygghetsboende. Kanske bygga till Granen eller bygga helt nytt i kv Uven i centrala Vimmerby.

Bygger man ett helt nytt kanske Granen i framtiden kan konverteras bit för bit till ett omsorgsboende.
Det är det inte idag.
Granen är inget särskilt boende utan kan mest liknas vid ett Trygghetsboende med värdinna och gemensamma lokaler för aktiviteter och matsal.
Om vi inte har råd med ett nytt, större Trygghetsboende är kanske en tillbyggnad av Granen ett alternativ.

Det är rätt läge att bygga:
1) Byggsektorn är fortfarande i lågkonjunktur.
2) Statligt investeringsstöd fram till och med december 2014.
3) De äldre blir fler, en ny generation pensionärer kommer nu som har egna pensionsförsäkringar och som kan tänka sig sälja sin villa för ett bra hyreshusboende med omsorg.
4) Det är kö till Granens lägenheter, senaste siffran 130-150 stycken.
5) Bra pris på villor i Vimmerby idag. det är brist på gamla hus och efterfrågan är stor. Skulle  underlätta flyttkedjan och smörja inflyttning och etablering av unga familjer.
6) Vimarhem tänker ändå bygga 21 nya lägenheter i Pistolsmeden, man har resurser till detta och därför kan det vara lämpligt att istället bygga Trygghetsboende för 70 år eller äldre.
7) Flytt från villa till Trygghetsboende förskjuter kommunalt omsorgsbehov med 10 år enligt undersökningar. Det sparar många kommunala skattekronor.

Debatten om trygghetsboende kommer upp på fullmäktige i september då Vimarhems utredning behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar